Mette Pedersen

Udstilling af

METTE PEDERSENS BILLEDER

15-10-2017 til 17-3-2018

Damefrokost i Mette Pedersens atelier i Øster Assels.

Mette Pedersen yderst til højre. 22-4-1915.

Mette Pedersen, som var født i 1892, fik som ung tuberkulose og blev indlagt på Krabbesholm Sanatorium i Skive. Efter behandlingen kom hun på Galtrup Højskole. Under dette ophold kom hun i forbindelse med fotograf Damgård i Ø. Jølby. Han vakte Mettes interesse for fotograferingen.


Hendes forældre, der ejede et husmandssted i Øster Assels, indrettede et atelier i forbindelse med laden. Efter Mettes højskoleophold i 1914 betalte forældrene udgifterne til at en kvindelig fotograf fra København kom til Øster Assels for at undervise Mette og hjælpe hende i gang med at fotografere.


Få år efter byggede forældrene et hus i Øster Assels by. Det blev indrettet til beboelse i underetagen samt et butikslokale, hvor der blev solgt bøger og ugeblade m.m. Salget heraf stod søsteren Anna for.


På 1. sal blev der indrettet et stort og veludstyret fotoatelier til Mette Pedersen. Her blev gennem ca. 40 år taget mange portrætter af personer fra egnen. De viser bl. a. udviklingen gennem årene i tøjmode og håropsætning. Herudover tog Mette Pedersen ofte udebilleder.


Billederne har stor historiske værdi. Især Mettes optagelser af ejendomme og folk i arbejde. Bag disse optagelser ligger en kunstnerisk sans. Hun har forstået at få mennesker og omgivelser til at virke naturlige. Billederne giver os i dag mange oplysninger om datidens leveforhold.


Efter Mette Pedersens død i februar 1983 gav søsteren Anna Pedersens sin tilladelse til at Museum Mors og Lokalhislokalhistorisk Arkiv overtog atelierets beholdning af billeder, negativer og inventar.Under hvert af de nedenstående links gemmer der sig mange af Mette Pedersens billeder

Klik på billederne for at se dem i stor størrelse